Anémie neboli také chudokrevnost
Co je to anémie?
Chudokrevnost není samostatné onemocnění, ale spíše soubor příznaků, které nám mnohdy mohou komplikovat život, aniž bychom o tom sami věděli. Tyto symptomy jsou zapříčiněny snížením hladiny červených krvinek, hemoglobinu, hematokritu v krvi a to pod fyziologickou hranici. Další zajímavé články naleznete na stránkách www.eushops.cz/blog.
Projevy anémie
Větší pokles těchto složek krve se následně projevuje nejrůznějšími změnami lidského organismu. Jedinec ani nemusí tušit, že příčinou je právě zmiňovaná anémie. Mezi projevy můžeme zařadit únavu, ospalost ve dne a naopak změny spánku během noci zejména nespavost či snížení fyzické zdatnosti a poruchy koncentrace. Můžou nás obtěžovat i příznaky jako je pocit nedostatku vzduchu, bušení srdce či zrychlená tepová frekvence. Častým příznakem anémie je nápadná bledost kůže, ale také změny v ústech jako je vyhlazený a lesklý jazyk či častější tvorba aftů. Příznaky se odvíjejí od typu anémie, kterých je hned několik. Chudokrevnost mohou doprovázet také projevy, týkající se našeho nervového systému nejčastěji jsou to pocity brnění a poruchy citlivosti zejména na končetinách a prstech rukou či nohou. Suché a poškozené vlasy, třepící se a lámavé nehty? Právě za tyto obtížemi může stát chudokrevnost.
Správné stravování
Výčet příznaků je velmi bohatý, ovšem neklesejme na mysli. Anémie se dá léčit a to nejen díky moderní medicíně, ale také díky režimovým opatřením. Velmi vhodné je pravidelně doplňovat příjem železa, kyseliny listové a vitamínu B12 ve stravě. To zahrnuje konzumaci řepy, luštěnin, ořechů, masa, mořských plodů, z ovoce jsou to například sušené meruňky, dále pak ostružiny, maliny či třešně a višně. Bohatým zdrojem železa je také mango či avokádo. Ze zeleniny je nejvhodnější konzumovat pravidelně brokolici, květák, tepelně zpracovaný špenát či růžičkovou kapustu a zelí. Mnohdy jedinci nevědí o souvislosti konzumace pokrmu a pití čaje či kávy. Právě tento návyk totiž snižuje vstřebávání pro nás důležitých složek potravy, proto se dle studií doporučuje pití čaje či kávy nejdříve 1 hodinu po jídle. Vstřebávání jednotlivých složek potravy pak můžeme podpořit bylinkami jako je kopřiva, pampeliška či echinacea. Další informace můžete nalézt na stránkách https://www.eushops.cz/eushop/Nemoci-c9_0_1.htm.