Zdravá večeře na každý den

Zdravá večeře

Pravděpodobně každý ví, že večerní hříchy nejvíce ohrožují štíhlou linii. Ovšem vymýšlet každý den recepty na zdravé večeře není žádný med. Tak, aby byla nejen zdravá, chutná a lákavá na pohled.

 

Zdravá večeře

Zdravá večeře

 

Dříve než si prozradíme, co vůbec večeřet je vhodné zaměřit se na dobu, kdy je vhodné zdravou večeři jíst. V minulosti se tradovalo, že jíst by se mělo maximálně do 6 hodin, poté už lépe nic nejíst. To je samozřejmě čirý nesmysl. Vhodná doba, kdy si dopřát zdravou večeři se odvíjí od toho, kdy jdeme spát. Takže jíst poslední jídlo v 6 hodin platí pouze v případě, že chodíme spát kolem osmé až deváté hodiny večer. Jsou však jedinci, kterým se přezdívá noční sova, a ulehají kolem půlnoci. Pravidlo nejen zdravého, ale i dietního stravování se točí kolem 5 až 6 jídel za den. Porce mají být menší, ale s pravidelnými rozestupy, aby se nedostavil pocit hladu, a nutkání snít na co přijdu. Jaká by měla tedy být zdravá večeře?

Pravidla zdravé večeře

Pro dopolední hodiny platí zejména příjem sacharidů, odpoledne a navečer už by měly převažovat bílkoviny. Ideální zdravá večeře už by neměla obsahovat přílohy, jako jsou těstoviny, brambory, knedlíky, rýže ani pečivo. Naopak skvělou volbou je dušená či syrová zelenina, grilované krůtí, kuřecí či rybí maso, sýry, polévky – ideálně opět zeleninové bez zahuštění moukou apod. Co se tepelných úprav týče, je vhodné nejen na zdravou večeři, ale i oběd dušené, vařené nebo grilované jídlo.

Tipy na zdravou večeři

Rajská polévka, zeleninová polévka, brokolicový krém, špenátová krémová polévka. Z masa je to pak krůtí, kuřecí, telecí, jehněčí, skopové, ryby. K oblíbeným patří bezesporu saláty: kuřecí s tuňákem, zeleninový se sýrem, salát s chřestem, salát z hlívy, rajčatový salát a další. Stačí si jen na papír napsat recepty na zdravé večeře a připnout někam poblíž. Takto budete vždy vědět, co si připravit a nestane se, že vám dojde fantazie. Ideální je vést si svou vlastní kuchařku, sestavenou z nejoblíbenějších receptů, jako se tomu dělalo v minulosti.