Dýňový guláš bez lepku a laktózy

Recept na guláš bez masa, cibule, mouky a smetany navodí u vás doma příjemnou podzimní atmosféru. Jeho příprava je jednoduchá a nezabere více než 45 minut. Potěší zejména vegetariány, celiaky a jedlíky s alergií na mléko/s laktózovou intolerancí.

Ingredience

1 ks dýně hokkaidó, ½ kg brambor, 2 mrkve, 4 prolisované stroužky česneku, 1 ½ -2 lžičky soli, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 1 lžička kari, ½ lžičky skořice, 1 lžička provensálského koření, 1 lžička čerstvé nebo sušené petrželky (čerstvé může být víc, podle chuti), 30 g bezlaktózové másla/margarínu/kokosového krému.

 

Postup přípravy

Nejprve připravíme dýni, kterou omyjeme a podélně nařízneme po celém obvodu, snadno pak rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme semena pomocí lžíce a zbavíme slupky. Takto připravenou dýni nakrájíme na kostičky a hodíme do velkého hrnce s vodou. Vodu můžeme ihned začít vařit, přidat sůl, česnek, pepř, kmín, papriku, kari, skořici, provensálské koření. Po deseti patnácti minutách bude dýně měkká, rozšťoucháme ji v hrnci téměř do hladka (díky tomu guláš zhoustne). Do hrnce postupně přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev – na kolečka nebo na tenké nudličky, a oloupané brambory nakrájené na menší kostičky. Nakonec přidáme bezlaktózové máslo/margarín/kokosový krém a petrželku, necháme ještě asi dvě minuty vařit a guláš je hotový. Pokud se vám konzistence nezdá ještě dost hustá, nechte více vyvařit přebytečnou vodu, rozšťouchejte pár brambor nebo můžete guláš zahustit pár lžičkami chia semínek.

Vychutnejte si voňavou specialitu, která vás zahřeje a oživí jednotvárný jídelníček!

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

Finlist.cz

40plus.cz

Naše-domy.cz